1. Sverige
 2. Post-it® Brand – produkter, Inspiration, erbjudanden
 3. Inspiration
 4. Post-it® Brand – Finjustera dina långsiktiga mål
Post-it® Brand Genial jonglör arketyp

Finjustera dina långsiktiga mål

Försvinner de stora målen bland alla vardagliga måsten? Dessa tips kan hjälpa.


 • Du kan vara vad vi brukar kalla en genial jonglör. Du är en guru som får saker och ting gjorda, en detaljdriven listskrivande maskin! Du njuter av att bocka av den där punkten och påbörja en ny To-Do-lista. Du fokuserar stenhårt på att vinna varje dag och du glömmer aldrig att köpa med dig mjölk på vägen hem från jobbet. Men trots ditt flit tappar du ibland fokus på att uppnå de avlägsna målen som skymtar vid horisonten – vi har några jättebra tips som hjälper dig fortsätta din dagliga dominans samtidigt som din långsiktiga planering förbättras.

 • Titta igen på vad det är du har skjutit upp

  Om du har uppgifter som aldrig tycks bli gjorda är det dags att ta reda på varför.

  Vissa uppgifter på din To-Do-lista tycks bara flyttas framåt från dag till dag tills du har skjutit upp dem i flera månader. Innan du vet ordet av har du inte längre tid att uppnå ett mål som du trodde redan var så gott som klart. Så vad var det som hände? Antingen var uppgiften inte så viktig till att börja med, eller så var det något som kom i vägen när du skulle utföra den. Oavsett vilket är det något som inte står rätt till. För att undvika att gå i den här fällan ska du kontrollera vad som har stått på din To-Do-lista längre än några dagar och markera varje punkt i den kategorien med ett Post-it® Index eller Post-it® Index Strong. Ta sedan en närmare titt på varje punkt och bestäm vad som ska tas bort från listan samt vad du ska använda dina färdigheter inom problemlösning för att gå vidare med.

 • The Bucket list

  Skapa virtuella ”bucket lists” för att dela upp uppgifter och fäst dem på tidslinjer och mindre uppgifter.

  Det finns gånger då det kan vara svårt för en person som är duktig på att göra flera saker samtidigt att förstå hur man ska hantera ett projekt som består av många olika steg och stadier. Bucket list-metoden kan vara till hjälp – det är ett system som hjälper dig organisera uppgifter i steg längs en tidslinje som visar vad som gjorts, var du befinner dig nu och vad som ska göras härnäst. För ett projekt kan du till exempel skapa tre kolumner på ditt Post-it® Meeting Chart märkta med Orderstock, Att göra, Pågår och Slutfört. Skriv ned varje uppgift som behöver utföras för det projektet på en Post-it® Super Sticky Note, 76 mm x 76 mm och sätt dem där de behövs – eftersom lapparna är flyttbara kan de förflyttas framåt längs med dina 'bucket lists' efter behov, vilket gör att du kan följa enskilda uppgifter i takt med att de passerar de olika stegen. Bucket list-metoden hjälper dig inte bara hantera dina projekt, den kan också hjälpa dig hitta ställen där du kan minska antalet steg i en process eller få uppgifterna att utföras snabbare.

 • Projektlistor

  När du arbetar med ett team kan du använda projektlistor för att se till att alla arbetar enhetligt.

  När du arbetar med ett team kan det vara en bra idé att skapa projektlistor som förklarar olika uppgifter och fördelar ansvar på en plats som är synlig för alla. Det låter simpelt, men det kan vara ett bra sätt att spara tid och få alla att känna att de får den respekt och det ansvar de förtjänar på sina projekt. Post-it® Super Sticky Notes 102 mm x 152 mm och Post-it® Meeting Charts kan vara perfekta verktyg för detta, då varje teammedlem använder dem för att skapa To-Do-listor för projekt och sätter upp dem på kontoret där alla kan se dem. När varje teammedlem enkelt kan se vad som är på gång – vem som ansvarar för vilken uppgift, hur långt alla kommit och vad som ska göras härnäst – kan ditt team undvika ändlösa e-postkonversationer och känna att de själva kan bestämma vad som ska göras härnäst. Testa att använda projektlistor nästa gång du arbetar med ett team och se hur mycket tydligare kommunikationen kan bli.

 • Kalenderlistan

  Sätt din To-Do-lista direkt på din kalender för att fokusera på uppgiften.

  Ibland kan de bästa metoderna för att hantera To-Do-listor vara de enklaste. Om du sätter din To-Do-lista på din kalender ser du allting du behöver göra när du öppnar schemat för dagen. Du tar bara varje punkt på To-Do-listan, uppskattar hur lång tid det tar att utföra uppgiften och skriver ned det direkt på din Post-it® Meeting Chart. Du kan också lägga till Post-it® Index Arrows för att markera de viktigaste uppgifterna för dagen eller för att färgkoda uppgifterna efter sakområde, kund eller kategori. När du skrivit ned allt du behöver göra på din Post-it® Meeting Chart behöver du inte oroa dig för att glömma bort eller missa något och du får en mycket mindre stressig dag.

 • Listan med för- och nackdelar

  Svåra beslut kan vara lättare att fatta om du analyserar dem med hjälp av en lista med för- och nackdelar.

  När du ska fatta ett viktigt beslut hjälper det att göra en lista med för- och nackdelar. När du måste skriva ned något i enkla listpunkter tvingas du att komma på vad som verkligen är viktigt. Testa att skriva din lista på två Post-it® Super Sticky Notes, 102 mm x 152 mm i olika färger (en för fördelar och en för nackdelar), sätt dem någonstans där du ser dem på morgonen och låt sedan listan vara över natten. När du tittar på listan igen med ett nytt perspektiv kanske du ser saker och ting tydligare. Du kan också testa att visa listan någon annan och be om hjälp med att komma på fler för- och nackdelar. När du har kommit på alla tänkbara alternativ kan du jämföra sidorna för att fatta ett logiskt och välgrundat beslut. Eller, om du är på kontoret, skriv ned alla faktorer du kan komma på på flera Post-it® Super Sticky Notes, 76 mm x 76 mm i två olika färger (t.ex. grön för fördelar och rosa för nackdelar). Sätt upp dem på en vägg tills du inte kommer på fler alternativ, så får du en tydlig uppfattning om vilken färg som är dominant och på så sätt kan du se åt vilket håll ditt beslut lutar.

 • Långsiktiga mål

   Ta en paus från det dagliga arbetet och skriv ned dina största drömmar och mål.

  Det kan vara svårt att komma ur det vardagliga arbetet med att bocka av punkter på din To-Do-lista för att återfå perspektivet. När du gör en lista över långsiktiga mål och drömmar kan det vara till stor hjälp att se vad du arbetar för och var du vill se dig själv i framtiden. Så gör en lista över dina långsiktiga mål då och då, även om du tycker att de är för ambitiösa eller långsökta. När du sätter din lista på en Post-it® Super Sticky Note 102 mm x 152 mm kan du ha den på en plats där du ser den, så att du påminns om dina mest inspirerande mål. När du ledsnar på vardagen kan du sätta listan på en ny plats så att sannolikheten att du ser den är större – och använda den för att bli på bättre humör. Om du vill göra din lista över stora mål superstor kan du sätta en Post-it® Meeting Chart på kontorsväggen eller köksväggen och skriva ned dina drömmar på den – då påminns du varje dag om sakerna du vill göra i ett stort format.

  Tillsammans med några viktiga Post-it®-produkter kommer dessa insidertips att hjälpa personer som är duktiga på att göra många saker samtidigt att stanna upp och komma ihåg de större, långsiktiga målen i livet. Använd dem väl!

  Källor:

  http://www.fastcompany.com/3026738/work-smart/5-ways-to-make-your-to-do-lists-more-effective

  http://mashable.com/2015/06/23/daily-schedule-working/#hSmBIIHxcOqW

  http://www.fastcompany.com/3051951/secrets-of-the-most-productive-people/the-six-lists-you-need-to-make-every-day-productive

  https://unclutterer.com/2015/04/02/6-approaches-to-creating-an-effective-to-do-list/Vill du ha fler tips och idéer?

Håll mig uppdaterad om Post-it® Brand -erbjudanden och mycket annat!