Maximera färger med kontraster

Maximera färger med kontraster

Den mänskliga hjärnan avvisar visuell information som är alltför intetsägande eller extremt kaotisk. Färghjulet organiserar nyanser på ett sätt som tydliggör vilka färgkombinationer som kommer att bilda en för hjärnan tilltalande kontrast, och vilka som gör att man tittar bort p.g.a. att färgerna kolliderar med varandra eller blir suddiga.  • Färghjulet är det viktigaste verktyget för att förstå färgkontrast. Traditionen att modellera färger på detta sätt sträcker sig hela vägen tillbaka till Isaac Newton, och de flesta av oss fick se det i grundskolan.

    Kontrasterande färger är de som ligger mittemot varandra på hjulet – såsom rött och grönt, orange och blått eller gult och lila. När kontrasterande färger placeras bredvid varandra, framstår de båda enskilt som tydligare och mer intensiva. När de blandas neutraliserar de varandra.

    För att skapa färgkontraster väljer du en färg från hjulets ”mörka” halva – där vi hittar rött, blått och lila. De andra färgerna kommer från den ”ljusa” halvan, där färger som gult, orange och grönt finns.

    Gör nu den ljusa färgen ljusare, och den mörka färgen mörkare, så har du skapat maximal kontrast! Färgerna spelar mot varandra på ett sätt som känns naturligt – men det är bara färgkontrastlagarna som gör sitt jobb.


Aktivitet

  • Ta en tur runt färghjulet

    Sätt dina kunskaper på prov genom att identifiera den högst kontrasterande färgen till nyansen i mitten


Vill du ha fler tips och idéer?

Håll mig uppdaterad om Post-it® Brand -erbjudanden och mycket annat!