Den mänskliga hjärnan avvisar visuell information som är alltför intetsägande eller extremt kaotisk. Färghjulet organiserar nyanser på ett sätt som tydliggör vilka färgkombinationer som kommer att bilda en för hjärnan tilltalande kontrast, och vilka som gör att man tittar bort p.g.a. att färgerna kolliderar med varandra eller blir suddiga.
Färghjulet är det viktigaste verktyget för att förstå färgkontrast. Traditionen att modellera färger på detta sätt sträcker sig hela vägen tillbaka till Isaac Newton, och de flesta av oss fick se det i grundskolan.
Kontrasterande färger är de som ligger mittemot varandra på hjulet – såsom rött och grönt, orange och blått eller gult och lila. När kontrasterande färger placeras bredvid varandra, framstår de båda enskilt som tydligare och mer intensiva. När de blandas neutraliserar de varandra.
För att skapa färgkontraster väljer du en färg från hjulets ”mörka” halva – där vi hittar rött, blått och lila. De andra färgerna kommer från den ”ljusa” halvan, där färger som gult, orange och grönt finns.
Gör nu den ljusa färgen ljusare, och den mörka färgen mörkare, så har du skapat maximal kontrast! Färgerna spelar mot varandra på ett sätt som känns naturligt – men det är bara färgkontrastlagarna som gör sitt jobb.
Håll mig uppdaterad om Post-it® Brand -erbjudanden och mycket annat!